dimecres, 22 d’octubre del 2014

BULIMIA


 QUÈ ÉS LA BULÍMIA?
La bulímia o bulímia nerviosa és un trastorn alimentari i psicològic caracteritzat per l'adopció de conductes en les quals l'individu s'allunya de les formes d'alimentació saludables consumint menjar en excés en períodes de temps molt curts, també anomenats "afartaments", per després eliminar l'excés d'aliment a través de vòmits o laxants. La por a engreixar afecta directament els sentiments i emocions del malalt, influint d'aquesta manera en el seu estat anímic que en poc temps desembocarà en problemes depressius.
Símptomes de la bulímia


El pacient amb bulímia oculta els seus afartaments i vòmits, la diferència de l'anorèxic seu pes no sol oscil · lar gaire, pel que és difícil que les persones del seu entorn s'adonin del seu problema. Hi ha, però, certs signes que poden alertar de la presència de la malaltia:
 
Símptomes de la persona amb bulímia

    - La persona amb bulímia, té una preocupació contínua pel menjar, i sent desitjos incontrolables de menjar, especialment aliments amb alt valor calòric (hidrats de carboni, dolços ...). Consumeix grans quantitats de menjar en curts períodes de temps (cada dues hores o fins i tot menys).
 -Per contrarestar l'augment de pes, el pacient pot provocar vòmits, abusar de laxants, consumir fàrmacs que redueixen la gana o diürètics. Hi ha, doncs, sospitar, quan una persona es tanca al bany tot just acabar de menjar.
De la mateixa manera, altres símptomes de bulímia poden ser, dejunar durant llargs períodes de temps, seguir dietes molt restrictives i fer exercici intens.
 
-El subjecte manifesta un fort por a engreixar, fixant com a meta un pes inferior al seu pes òptim.
 -La bulímia generalment es presenta en pacients amb antecedents previs d'anorèxia nerviosa, i amb un interval entre ambdós trastorns de diversos mesos o anys.
 
-Els pacients amb bulímia manifesten apatia, fatiga, irritabilitat i canvis en el ritme del son, el que genera una pèrdua del rendiment laboral o escolar, i l'abandonament de la cura personal.

Tractament de la bulímia

Cal emprar un tractament multi disciplinari per abastar totes les complicacions físiques i psicològiques que presenten els pacients de bulímia. L'objectiu del tractament és que la persona millori la seva autoestima i s'accepti a si mateixa, per restaurar el seu equilibri emocional i que sigui capaç d'adoptar un estil de vida saludable.

Durant les últimes dècades s'han desenvolupat un gran nombre d'estratègies terapèutiques per a aquest tipus de trastorn. Les teràpies més aplicades són la psicoteràpia individual, en grup, o familiar, els grups d'autoajuda, i el tractament farmacològic.

El mètode que s'utilitza amb més freqüència en el tractament d'aquesta malaltia és la combinació de fàrmacs antidepressius amb la teràpia cognitiu-conductual (TCC).
 La teràpia cognitiu conductual, per la seva banda, és el mètode més efectiu i el que millors resultats ha aconseguit en el tractament de la bulímia.  
La teràpia cognitiu-conductual, a més de millorar els símptomes, també modifica la tendència a realitzar dietes extremes i influeix en les actituds cap al pes i la figura, així com altres símptomes psicopatològics com la depressió, la baixa autoestima, el deteriorament de les relacions socials del pacient, etcètera); d'aquesta manera, els resultats es mantenen a llarg termini.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada